Bob Van Doorsselaere
Maak kennis met: Bob Van Doorsselaere
In Nederland bieden we inmiddels aardig wat trainingen aan. Dat moet ook in België kunnen, dachten wij. En dus bieden we vanaf nu onze trainingen ook daar aan. Dat doen we niet zomaar, maar onder leiding van een lokale docent. Maak kennis met onze nieuwe aanwinst: Bob Van Doorsselaere.
Zwembad in en zwemmen
Bob heeft flink wat ervaring in het laboratoriumwezen én het onderwijs. Na een master biologie kwam hij voor de klas terecht, om na een paar jaar over te stappen naar het lab. “Daar waren we met z’n tweeën, dan leer je alles.” Daarna werkte hij jarenlang bij SGS, door heel de Benelux. “Ik zal niet zeggen dat ik de ISO 17025-norm als m’n broekzak ken, maar het scheelt inmiddels niet veel”, lacht hij.
Straks gaat Bob in zowel het Nederlands als het Frans aan de slag. “Ik werkte ooit 10 jaar in een lab waar iedereen enkel Frans sprak. Dan leer je het vanzelf wel. Dan is het: het zwembad in en zwemmen”, vertelt hij lachend. De Nederlandstalige trainingen vinden plaats op een locatie in Vlaanderen, de Franstalige in Wallonië. “Ik denk dat het wel goed is om een Belg ook echt de trainingen in België te laten geven. Wij spreken toch anders, iets minder direct.” Met een lach: “Belgen vinden Nederlanders toch vaak wat assertief.”
“Je kunt altijd de brug slaan tussen de theorie en de praktijk. Dan gaat een les ook echt leven.”
Referentiepunt
“Ik ga straks een aantal trainingen en cursussen geven. Bijvoorbeeld over de normen ISO 17020 en ISO 17025, intern auditeren en het doorvoeren van corrigerende maatregelen.” Het doceren heeft Bob inmiddels wel onder de knie. “Ik ga geen PowerPoint aflezen. Een interactieve les is het leukst, dan kan er ook ruimte zijn voor een zijpad. Ik wil de rode draad volgen, maar die draad mag niet te strak gespannen zijn.”
“Ik wil vooral de mensen meenemen in het verhaal. Bij elk stuk theorie het waarom en de praktijk vertellen. Dan stellen mensen vragen en krijg je een gesprek.” De ambities voor de toekomst? “Zoals QAducation nu in Nederland een referentiepunt is op het gebied van trainingen, dat mag ook wel in België ontstaan. Als ik daaraan bij kan dragen, vind ik dat heel mooi. Als dat bovendien ook nog bijdraagt aan een verbetering van het begrip van de normen, dan is het helemaal mooi.”
