Ronald Spruit
Ronald Spruit: “Ik wil dat droge bewoordingen gaan leven”
Wie de eerste keer zijn ogen over een norm laat gaan, wordt niet veel wijzer, vindt Ronald Spruit. Pas als je ermee gaat werken, zie je dat er samenhang tussen al die paragrafen bestaat. “Ik ben ervan overtuigd dat als mensen de samenhang zien, de norm makkelijker te begrijpen is”, vertelt de docent van QAducation. “De puzzelstukjes vallen allemaal op hun plek en dan zie je het complete beeld.”
Ronald geeft de cursus:
Altijd relevant
Ronald Spruit is zelfstandig adviseur op het gebied van kwaliteitsmanagement en conformiteitsbeoordeling. Iedere keer dat hij bij de klant zit, leert hij nieuwe dingen bij. “Mijn streven is om alles wat ik bijleer te filteren en om te buigen naar materiaal voor een cursus. Zoals extra toelichtingen op normeisen en praktijkvoorbeelden. Zo verbeter ik continu de cursus en blijf ik relevant.”
Andere kant belichten
Al meer dan vijftien jaar bundelt Ronald zijn kennis en geeft hij cursussen. Hij heeft sindsdien een eigen aanpak ontwikkeld: “Ik houd zaken luchtig en praktisch en probeer daarbij de gebaande paden te verlaten. Zo laat ik de cursisten op een andere manier naar de norm kijken. En soms doe ik bewust discutabele uitspraken om tegenreacties op te wekken of discussies uit te lokken. Daarmee probeer ik de andere kant van het verhaal te belichten. Zo gaan ze de norm vanuit een andere hoek bekijken en wordt het praktisch invullen ervan eenvoudiger.”
Cursisten hoeven niet van de hoed en de rand te weten. Ik vind het vooral belangrijk dat zij openstaan voor andere denkwijzen en de gebaande paden durven te verlaten.”
– Ronald Spruit, docent bij QAducation
Improviseren
Een goede voorbereiding is het halve werk, maar volgens Ronald verlies je bij te veel voorbereiding de ruimte om te improviseren. Bij een cursus wil ik mensen meenemen in een andere denkwijze. Door die droge teksten heen kijken en zien dat er meer achter schuilgaat dan lijkt bij een eerste keer lezen. En dat het met een klein beetje uitleg van mijn kant voor iedereen te begrijpen is.”
