4 vragen over de betrouwbaarheid van een PCR-test in het laboratorium 

Nog niet zo lang geleden deed de term ‘PCR-test’ bij velen nog geen belletje rinkelen. Maar sinds de coronapandemie kunnen we niet meer om het begrip heen. We moesten testen wanneer we klachten hadden en kregen daarna het verlossende antwoord of we wel of niet besmet waren met het virus. Niet gek dat er veel vragen zijn over hoe het testen in laboratoria eraan toe gaat. We stellen vier vragen over de PCR-test in het laboratorium en leggen het antwoord uit.   

Wat kan er fout gaan bij een PCR-test?

Een corona PCR-test is voor veel mensen het ticket om uit quarantaine te komen en weer de straat op te mogen. Daarom is het extra belangrijk dat een laboratorium de kwaliteitscontrole van PCR-testen grondig uitvoert om valse uitslagen te voorkomen. Want we kennen allemaal iemand die geen symptomen had, maar toch een positieve uitslag terugkreeg of andersom. Door in het lab zorgvuldig te werk te gaan, stijgt de betrouwbaarheid van die PCR-testen.  

PCR staat voor Polymerase Chain Reaction. Met deze biochemische reactie spoor je kleine hoeveelheden DNA op. Aangezien de test erg gevoelig is, vindt deze de meest geringe hoeveelheid aan virussen in je lichaam. 

Wanneer mag een lab PCR-testen controleren?

Het RIVM bepaalt in Nederland of een laboratorium een geschikt testlab is voor corona. Een lab mag die naam dragen als het een aantal bekende monsters correct negatief en correct positief test, zogenaamde proficiency panel testen. Die testuitslagen moeten hetzelfde blijven onder wisselende omstandigheden. In de praktijk blijkt dat vaak lastig. 

“Ook op een andere dag met een ander PCR-apparaat, een andere analist en een nieuwe batch reagentia moet de uitslag consistent zijn.”

– Mary Span, docent bij QAducation

Hoe controleert een lab of hun testen betrouwbaar zijn?

Om de kwaliteit van het testproces te waarborgen gebruikt een laboratorium zogenaamde interne controles. Bij een interne controle voegt een lab zelf opzettelijk virusdeeltjes aan het monster toe. Daarmee checkt een laboratorium of de stappen in het proces goed zijn doorlopen voor de monsters vrijgegeven worden. De analyse is dus geslaagd en het resultaat betrouwbaar als de controle positief is. Maar als de test negatief is, is het gissen naar de oorzaak ervan.    

Hoe maakt een lab een PCR-test juist vroegtijdig valide?

Een interne controle geeft je een waarschuwing achteraf. Het is een controle aan de uitgang. Terwijl er juist controle aan de ingang nodig is. Controleer aan het begin van het proces alle variabelen om fouten aan het einde te voorkomen. Dat doe je in een laboratorium met de 6 M’S: 

  • Mensen 
  • Materialen 
  • Machines 
  • Monsters 
  • Milieu  
  • Methoden 

Vergeet de zevende ‘M’ van monitoren niet. Controleer de zes variabelen aan de ingang en neem ze tijdens het proces goed onder de loep. Zo verhoog je de betrouwbaarheid van de PCR-testen en gaan ze glansrijk geslaagd door de uitgang. Ontdek meer over valide testen tijdens de cursus ‘Kwaliteitsborging bij PCR-technieken’. 

Een PCR-test ondergaat in een laboratorium verschillende controles om de betrouwbaarheid te borgen.

Deel dit stuk